Voor mensen zonder overgewicht is het vaak moeilijk te begrijpen waarom het zo lastig is gewicht te verliezen. Kiezen voor gezonde voeding, jezelf die heerlijke koekjes ontzeggen, maar één stukje chocolade eten ... het is niet altijd eenvoudig.

Veel diëten houden geen rekening met het psychologische aspect van het proces, dat vaak een grotere rol speelt dan weten wat je wel of niet mag eten.

Persoonlijke gewoontes zijn belangrijk bij de controle van je gewicht. Net daarom werken afslankproducten en -plannen niet altijd voor iedereen. Het belangrijkste om gewicht te verliezen en gezond te blijven, is dat je begrijpt waarom je bepaalde voedingskeuzes maakt en hoe kleine veranderingen in levensstijl het verschil kunnen maken.

Na onderzoek legden we 9 eettypes vast. Meestal herkennen mensen zich in minstens één van de types. Afhankelijk van je gemoed, je dieet of de periode in je leven, kan die categorie wel eens wijzigen. We willen dat je weet hoe je aan het psychologische aspect kan werken. Met de eettypes kan je je eigen kijk op voeding analyseren en leren hoe je ermee kan omgaan. We geven je advies zodat je ook dat aspect van je gezonde levensstijl onder controle kan krijgen!

Dit zijn de 9 algemene eettypes:
 
Weekendgenieter – eet meestal gezond maar vindt het moeilijk om te weerstaan aan regelmatige verwennerijen, vooral tijdens het weekend
 • Kies één dag van het weekend waarop je jezelf in de watten legt. Kies iets dat je lekker vindt en leg een dag of een moment vast. Probeer je gezonde levensstijl tijdens de rest van het weekend aan te houden.
 • Sport ook wat meer tijdens het weekend!
Eten als beloning – voor wie graag eet en vooral heel vettige voeding zoals chocolade en ijs gebruikt om zichzelf te belonen
 • Zoek iets anders om jezelf mee te belonen! Een mooie nieuwe jurk, een magazine dat je leuk vindt of een mooi juweel. Eten als beloning duurt maar een paar ogenblikken. Daarna voel je je vaak schuldig en kom je bij.
 • Als je jezelf met voeding wil belonen, beloon je dan met iets gezonds. Maak een kleurrijk slaatje, een fruitsalade of probeer je porties te beperken als je dan toch beslist om iets ongezonds te eten.
 • Als je toch niet kan weerstaan, neem dan een Vet Binder nadat je vette fastfood hebt gegeten. Beperk de schade!
Gemaksconsument – gebrek aan tijd of gelegenheid om gezonde opties te vinden leidt tot overconsumptie van gemakkelijke en vetrijke voeding
 • Een gezonde maaltijd klaarmaken, kan sneller dan fastfood bestellen. En het is zo veel beter voor je gezondheid.
 • Kook tijdens het weekend of wanneer je wat tijd over hebt. Maak dubbele porties klaar en vries de restjes in.
 • Tegenwoordig kan je overal gesneden en bevroren groenten kopen. Als je ze altijd in je koelkast of diepvriezer hebt, hoef je ze enkel te koken of te stoven in wat olie en het belangrijkste en gezondste stuk van je maaltijd is klaar. Maak nog wat vlees of vis klaar en je kan aan tafel! Er bestaan zelfs kant-en-klare stoomzakjes. Meestal bevatten die meer zout en vet dan verse groenten maar ze zijn nog altijd beter dan een hamburger of kebab.
 • Als je twee keer per week een grote pot soep klaarmaakt, heb je altijd binnen de vijf minuten een lekkere maaltijd klaar. Eet er een paar sneetjes brood bij en je hebt een gezonde maaltijd.
Koolhydratensnakker – snakken naar koolhydraten leidt tot overdadige consumptie, gevolgd door hongerscheuten en energietekorten
 • Snakken naar koolhydraten is een algemeen probleem in de strijd tegen de kilo’s. En koolhydraten eten, leidt ertoe dat je er nog meer wilt. Het is zoals een verslaving. Je moet proberen om je gedurende 2 weken aan een eetpatroon te houden waarin niet te veel koolhydraten zitten. Geen snoepjes, geen witte pasta, wit brood of witte rijst en vooral geen koeken! Als je veel koolhydraten eet, stijgt je suikerniveau. Je lichaam produceert dan veel insuline waardoor je energiepeil daalt.
 • Probeer gezonde, zogenaamd trage koolhydraten te eten. Bruin brood, fruit, volkorenpasta en -rijst.
 • Als je jezelf beschouwt als een “koolhydratensnakker” kan de Koolhydraten Blokker jouw dieet perfect ondersteunen. Als je die vóór de maaltijd neemt, kan de suikeropname in je bloed dalen met 66 %. Let op: de Koolhydraten Blokker gaat enkel de opname van trage koolhydraten tegen ... Hij zal dus niet helpen als je daarna een zak snoepjes eet!
Energie-eter – heeft veel koolhydraten nodig om aan zijn energiebehoeften te voldoen en het hongergevoel weg te nemen
 • Eet meer groenten! Groenten zijn gezond en bevatten weinig calorieën. Probeer zowel bij de lunch als het avondmaal groenten te eten. Een lekker slaatje voor bij de lunch of groenten op je broodje. Als je een warme maaltijd bereidt, maak dan minstens 200 g groenten per persoon klaar. Hoe meer groenten je eet, hoe minder koolhydraten.
 • Als je het moeilijk vindt om minder koolhydraten te eten, kan je de Kool Hydratenblokker eens proberen. Als je hem vóór de maaltijd inneemt, kan het tot 66% van de suiker calorieën uit het bloed halen.
  Dus als je probeert wat minder brood, pasta en aardappelen te eten, kan de Kool Hydratenblokker je een extra duwtje in de rug geven om gewicht te verliezen.
Ongeorganiseerde eter – een hectische levensstijl leidt tot onderweg eten en de consumptie van koolhydraatrijke voeding
 • Probeer niet te vergeten om overdag te eten want dan ga je dat ’s avonds compenseren. Neem indien mogelijk gezonde voeding of een gezonde snack mee. Als je toch iets moet kopen, probeer dan een gezonde keuze te maken. Er zijn winkels die gezonde broodjes, soepen of salades aanbieden. Onderweg of snel eten kan ook gezond zijn!
Overeter – eet graag en heeft een grote eetlust, vindt het moeilijk om niet te veel te eten
 • De meeste mensen die te veel eten, eten ook snel. Probeer wat trager te eten. Tel hoe vaak je op je eten kauwt. Je zou op iedere hap minstens 10 of 15 keer moeten kauwen, dan in- en uitademen en de volgende hap nemen. Je zal minder eten.
 • Probeer na je eerste bord van tafel te gaan. Als je een normale portie op hebt, ruim je best de tafel af, doe je de vaat of maak je een wandeling. Je maag heeft 20 minuten nodig om het signaal naar je hersenen te sturen dat je voldoende gegeten heb. Neem dus je tijd. Je tanden poetsen na de maaltijd helpt ook omdat de smaak van munt de eetlust vermindert.
 • Als je er niet in slaagt je porties te beperken, probeer je best de Eetlust Remmer. Die kan helpen om je voor een langere periode voldaan te voelen.
Hongerige diëter – worstelt niet met het beperken van de dagelijkse voeding maar worstelt met de eetlust en de verleiding
 • Wees niet te streng voor jezelf. Je dagelijkse voedingsplan mag niet te strak zijn. Als je jezelf uithongert, zal je de verleiding niet kunnen weerstaan. Sta jezelf af en toe iets lekkers toe, zo kan je je dieet veel langer volhouden.
Automatische eter– eet de hele dag door, al dan niet uit honger en zonder daarbij stil te staan, wat tot overconsumptie leidt
 • Probeer drie dagen lang op te schrijven wat je eet. Je zal verbaasd zijn. Eet minder snoepjes, koekjes of grote hoeveelheden brood. Een regelmatig voedingsplan is belangrijk om gewicht te verliezen of om niet bij te komen. Eet evenwichtige maaltijden en eet tussendoor een gezonde snack. Bekijk onze dagplanningen voor een voorbeeld.