Skip to main content
Detail Tips
TERUG NAAR ALLE TIPS
KRACHTIGE MINDSET

Afvallen

green-apple&veg

 

Hoe kom je na een terugval weer op het goede spoor?

 

Het heeft geen zin om je schuldig te voelen over die afhaalmaaltijden of dat stuk taart. De volgende strategieën helpen je verder wanneer je de fout bent in gegaan.

 

Voor alle duidelijkheid: uit eten gaan en een dessert of een extra glas wijn nemen (of misschien wel beide), toegeven aan chocolade, of een uur langer slapen in plaats van naar de sportschool gaan; het zijn zeker geen dingen waar je je schuldig over hoeft te voelen.

 

Stop met dat schuldgevoel

 

Dit is gewoon hoe het leven loopt. Er zullen altijd speciale gelegenheden, vakanties, drukke weken en hormonale veranderingen zijn die invloed hebben op je energieniveau, op wat en hoeveel je eet, en hoeveel je slaapt. Zelfkritiek kan invloed hebben op het proces van je gewichtsverlies, dus wees aardig voor jezelf.

 

Bepaal de oorzaak van je misser

 

Om weer op het goede spoor te komen moet je begrijpen waarom je een terugval hebt gehad. Kwam het door een eenmalig evenement of was het dat diner met een vriend? Als dat zo is, hoef je je geen zorgen te maken.

Als je vaak uit eten gaat of op weg naar huis gemakkelijk voor een snelle hap kiest, heb je misschien geen gezond voedsel in huis om te koken. Neem stappen om te voorkomen dat dit weer gebeurt.

 

Gooi de handdoek niet in de ring

 

Afvallen is moeilijk, en het zal beslist niet elke week soepel gaan. Zodra je dit accepteert kun je jezelf tot de orde roepen en verdergaan met je plan. De handdoek in de ring gooien zal je niet helpen bij het bereiken van je doel, maar van de volgende maaltijd een gezonde maaltijd maken en een gezonde volgende week inplannen helpt wel!

 

De weegschaal is niet de enige maat voor succes

 

Veel mensen trappen in de val en baseren hun succes op het aantal kilo's dat ze kwijtgeraakt zijn. Afvallen gaat evenwel ook over de toename van je energieniveau, een betere nachtrust, een stralende huid, een verbeterde fitheid, je comfortabeler voelen in je kleding en meer zelfvertrouwen! Hiermee moet je rekening houden als je nadenkt over je weekplanning. Er zijn veel dingen die je gewicht kunnen beïnvloeden en ervoor zorgen dat het dagelijks fluctueert - waar het om draait is consistentie. Blijf doorgaan na een terugval en de goede resultaten zullen komen.

 

Hoe kun je een plateau bij het afvallen doorbreken?

 

Als je gewichtsverlies stagneert, wanhoop dan niet. Deze tips helpen je om weer gewicht te verliezen.

 

Je bent nu al een paar weken bezig met je programma en ondanks het feit dat je je aan een gezond eetpatroon houdt en elke dag je stappendoel haalt, zijn de cijfers op de weegschaal nauwelijks in beweging te krijgen. Voordat je de handdoek in de ring gooit is het belangrijk om te begrijpen waarom vastzitten op een grens volkomen normaal is.

 

Waarom blijf je steken op een niveau?

 

Een niveau kan worden veroorzaakt door meerdere factoren, maar niet door een gebrek aan pogingen. Gebruik je calorie-tracker om ervoor te zorgen dat je je calorie-inname niet onderschat. Als dat niet het geval is, herbereken dan je caloriebehoefte.

Om af te vallen, moet je een calorietekort creëren door meer calorieën te verbranden dan te verbruiken. Als je al afgevallen bent, zijn je caloriebehoeften mogelijk afgenomen. Je moet dus misschien het aantal calorieën dat je verbruikt verminderen om nog meer gewicht te verliezen. Volg deze tips voordat je je calorie-inname probeert te verminderen:

 

  • Hoe doorbreek je het niveau?
  • Wees geduldig - als je een calorietekort creëert zal je gewicht dalen, al gaat het misschien langzaam.

  • Consumeer hoogwaardige calorieën door uitgebalanceerde maaltijden te eten met voldoende fruit, groenten, eiwitten, vezels, gezonde vetten en voldoende vloeistoffen.

  • Als je aan het trainen bent, is je ‘plateau’ mogelijk te wijten aan meer spiermassa. Blijf van de weegschaal af: volg in plaats daarvan de resultaten op basis van hoe je kleding past, je tailleomtrek, en je foto's tijdens je afslanktraject.

  • Gebruik je voedingsdagboek om "verborgen" calorieën op te merken. Na een paar weken is de grootte van je porties misschien iets toegenomen of ben je extra snacks gaan eten.

  • Zorg ervoor dat je regelmatig traint om de kracht en omvang van je spieren te vergroten. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën ze nodig hebben, wat weer behulpzaam is bij het creëren van een calorietekort.

  • Vernieuw je trainingsroutine en laat je lichaam niet te veel wennen aan de belasting. Verhoog het aantal keer (frequentie), hoe lang (duur) of hoe hard (intensiteit) je traint. Zo blijft het sporten een uitdaging voor je lichaam!

  • Vergroot je motivatie door jezelf eraan te herinneren waarom je eigenlijk bent begonnen, en denk na over de doelen die je al hebt bereikt. Die heb je alvast binnen!

  • Pas je calorie-inname aan zoals hierboven beschreven maar eet en drink nooit minder dan 1200 calorieën per dag.

 

De impact van stress op je gezondheid - en je gewicht

 

Kan stress de reden zijn dat je moeite hebt om af te vallen?

 

In een crisissituatie antwoordt je lichaam met een 'vecht of vlucht'-reactie op stress. Dit kan behulpzaam zijn bij het omgaan met potentieel ernstige situaties. Maar als je stressreactie niet stopt met het afvuren van munitie en de stressniveaus hoog blijven, kan dit een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Chronische stress - die veroorzaakt kan worden door van alles, van relatieproblemen tot geldzorgen, of de dagelijkse onrust van het moderne leven - kan meerdere gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder gewichtstoename.

Dit is de reden waarom stress je doelstellingen voor gewichtsverlies kan saboteren.

 

Slechte eetgewoonten

 

Als we gestrest zijn, zijn we dol op troostmaaltijden met veel suiker, vet en zout. We hebben ook de neiging om maaltijden over te slaan, waardoor het lichaam hongerig achterblijft en er waarschijnlijk later op de dag veel te veel gegeten wordt, of we maken slechte keuzes - kiezen voor een afhaalmaaltijd, eten onderweg wel iets, en drinken meer alcohol.

 

Buikvet

 

Verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol veroorzaken een toename van het buikvet. Dit omvat het viscerale vet dat inwendige organen omringt. Dit wordt in verband gebracht met gezondheidsproblemen, waaronder diabetes type 2 en hartaandoeningen.

 

Slaapverlies

 

Onze slaap lijdt onder stress. Dit levert vermoeidheid op waardoor we de sportschool overslaan en naar koffie en zoete snacks grijpen. Slaapgebrek kan ons metabolisme vertragen en de eetlust verhogen.

 

Hoe omgaan met stress?

 

We kunnen stress niet volledig vermijden, maar we kunnen er wel beter mee leren om gaan. Probeer deze stressverlagende strategieën eens en je zult zien dat je ook nog gewicht verliest.

 

Geef slaap voorrang

 

Meer slaap betekent dat je meer energie hebt en beter uitgerust bent om met stress om te gaan.

 

Mediteren

 

Probeer meditatie aan de hand van een app zoals Headspace of Calm om je geest te ontspannen. Of het nu yoga, hardlopen of kickboksen is, sportieve activiteiten kunnen je hoofd leegmaken en helpen bij het verminderen van de dagelijkse stress.

 

Houd je geest bezig

 

Leid jezelf af van je zorgen door een spelletje op je telefoon te spelen, een kruiswoordpuzzel op te lossen, of een activiteit te proberen die een intense concentratie vereist, zoals muurklimmen.

 

Praat met iemand

 

Of het nu met een vriend of een mentor is, praten kan helpen om opgehoopte spanning te verminderen en de zaken weer in perspectief te zien.

 

REFERENTIES:


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6296480/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184496/
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-stress-causes-people-to-overeat    
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-cortisol#1
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/belly-fat/art-20045809
https://www.medscape.org/viewarticle/502825
https://www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080101093903.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929498/
https://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_and_metabolism 
https://www.sleepfoundation.org/articles/connection-between-sleep-and-overeating
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3763921/